background
logotype

Advies KonVIB - 22/3/2020

        Op 22 maart verscheen ook onderstaande brief met richtlijnen op de website van het KonVIB.
Beste imkers,


We begrijpen dat de maatregelen genomen door de federale overheid inzake de indijking van de besmetting van de Belgische bevolking met het corona virus zorgen voor ongekende restricties, ook bij het imkeren. Al eerder hebben we daarover gecommuniceerd. We stellen echter vast dat sommige regels niet goed begrepen worden, en dat kan diverse problemen veroorzaken.

1.            Betreffende toegelaten verplaatsingen.

Besef dat het verplaatsen van bijenkasten nu ENKEL toegelaten wordt als men onderweg is naar een beroepsteler. Zorg dat u voldoende info over uw teler bij u hebt; bijvoorbeeld een mail waarmee hij kasten aanvraagt voor de bestuiving. Alleen dan kan er sprake zijn van een verplaatsing in het kader van een beroepsactiviteit. Zorg ook dat u steeds zijn gsm nummer en adres bij u hebt. Neem de meest realistische kortste weg tussen vertrekadres en plaats van aankomst.
Kasten verplaatsen van eigen locatie A naar eigen locatie B MAG ALS HOBBY-IMKER NIET. Men mag wel naar de eigen diverse standen rijden om uw bijen te verzorgen. Wat u hierin kan helpen om u te rechtvaardigen bij controle is een kopie van het FAVV dossier waarin men uw  diverse standen kan terugvinden. Hoe u dit document kan vinden staat op de website van Libvzw  (www.libvzw.be) of kan u aanvragen via de website van het FAVV. U reist best enkel met één gezinslid. Tijdens de werkzaamheden de reglementaire afstand bewaren ten opzichte van anderen. Draag desnoods een mondmasker.
Zelf aanvoeren van aangekocht teeltmateriaal (koninginnen, kweekkastjes, ...) valt ook niet onder essentieel vervoer en is dus verboden.

Verplaatsen van bijen over de landsgrenzen zijn sowieso zeer problematisch geworden, na het sluiten van de grenzen.

2.            Betreffende  aankoop van materialen

Er zijn momenteel enkel winkels open die mensen- of dierenvoeding verkopen. Imkersmateriaal is niet meer verkrijgbaar via deze weg. 


De enige manier om imkersmateriaal aan te schaffen is ONLINE. De verkoper zorgt dan voor de levering bij u ter plaatse. Omruilen van verkeerd gekochte goederen achteraf zal dus moeilijk zijn.

3.            Bijenzwermen

Probeer zwermen te vermijden en pas daartoe uw bedrijfsmethode aan; zelfs indien u principieel tegen bent, dan nog moet u verplaatsingen omwille van zwermen zoveel mogelijk vermijden. Er zijn zwermverhinderingsmethoden genoeg ter beschikking en omwille van het feit dat een groot deel van de bevolking van thuis uit werkt, is er ook meer tijd om preventieve controles uit te voeren.

4.            Bijkomende informatie.

Baseer u niet op geruchten of op informatie waarvan u de achtergrond niet kent. Gebruik uw gezond verstand alvorens u een actie uitvoert en informeer u hierover. U kan contact opnemen met uw gemeentebestuur of de lokale politie. Raadpleeg ook onze website. Daarop gaat u steeds de laatste informatie waarover we beschikken vinden. Om uw specifieke vragen te beantwoorden hebben we een informatiepunt opgericht, waar u met uw specifieke vraag vanaf nu terecht kan:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We zorgen voor een antwoord binnen de 24 u, eventueel nemen we contact op met uw lokale overheid of met FOD Binnenlandse zaken.

P. Duts
 
Voorzitter

Terug naar Overzicht

2021  Gentse Imkersvereniging  globbers joomla templates || Template Joomla 3.5