background
logotype
image1 image2 image3

Home

Werk mee aan een betere bijenweide!

Een van de oorzaken van de achteruitgang van het insectenbestand in Vlaanderen is te wijten aan een gebrek aan een voldoende gevarieerde bijenweide. Met bijenweide bedoelen we alle planten die bijdragen tot een verrijking van het voedselaanbod voor bestuivende insecten.

Waarom is dit nodig?

Heel wat insecten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van stuifmeel. Door hun verzamelwoede nemen ze een bijzondere taak waar, namelijk bestuiving van bloemen die daarvan afhankelijk zijn. Dit om bessen en vruchten te kunnen vormen. Deze bessen en vruchten dienen als voedsel voor allerlei diersoorten. De mens is er een van. Bij een tekort of zelfs ontbreken van bestuivende insecten krijgen we een terugval van voedselaanbod voor zowel de mens als in het wild levende diersoorten.

Uiterst belangrijk is dus dat bestuivende insecten het hele jaar door beschikken over een voldoende grote bijenweide. Dit gaande van Wilg en krokus in het voorjaar tot alle bloeiers over het volledige jaar. Als steuntje worden allerlei planten en zaden ter beschikking gesteld. Een ervan zijn het Tübingen- of Brandenburgmengsel. Verder kunnen de liefhebbers van groenbemesters eveneens iets inzaaien zoals witte klaver, honingklaver, phacelia of raapzaad. Onze vereniging stelt met regelmaat zaden ter beschikking.
Uiteraard kan je je tuin volledig inrichten in functie van bijen en hommels. Via deze link kan je een bestand verkrijgen die heel wat informatie bevat.

Succes ermee.

2020  Gentse Imkersvereniging  globbers joomla templates || Template Joomla 3.5